
Αποβολή: Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες και τι να κάνετε μετά;
Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, πιθανότατα βιώνετε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής σας. Η αποβολή δεν είναι απλώς μια ιατρική διάγνωση, αλλά μια απώλεια που φέρνει θλίψη, απογοήτευση και πολλές ερωτήσεις. Μπορεί να νιώθετε ενοχές, να αναρωτιέστε τι πήγε λάθος ή αν θα μπορέσετε να αποκτήσετε παιδί στο μέλλον. Εδώ θα βρείτε απαντήσεις και καθοδήγηση, όχι μόνο από ιατρική σκοπιά, αλλά και με ενσυναίσθηση και κατανόηση για τα συναισθήματα που βιώνετε.
Αιτίες αποβολής
Οι περισσότερες αποβολές οφείλονται σε τυχαία χρωμοσωμικά λάθη στο έμβρυο, που δεν σχετίζονται με κάποιο πρόβλημα στη γυναίκα. Αυτό σημαίνει ότι η αποβολή δεν είναι κάτι που προκαλέσατε εσείς και γι'αυτό δεν θα μπορούσατε και να την αποτρέψετε.
- Χρωμοσωμικές ανωμαλίες, που εμποδίζουν την ανάπτυξη του εμβρύου.
- Ορμονικές διαταραχές, όπως η ανεπαρκής παραγωγή προγεστερόνης ή οι Πολυκυστικές Ωοθήκες.
- Ανοσολογικά και θρομβοφιλικά προβλήματα, που επηρεάζουν την ομαλή εμφύτευση του εμβρύου.
- Λοιμώξεις και ανατομικά προβλήματα της μήτρας (πχ. Πολύποδες, Ινομυώματα).
“Περίπου το 50-70% των αποβολών στο πρώτο τρίμηνο οφείλεται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου”
Τι ακολουθεί μετά την αποβολή
Η επόμενη φάση εξαρτάται από το αν η αποβολή έχει ξεκινήσει από μόνη της με αιμορραγία ή αν απαιτείται ιατρική παρέμβαση. Εάν δεν υπάρχει αυτόματη αποβολή, υπάρχουν δύο βασικές επιλογές:
- Εκκενωτική απόξεση, αν η αποβολή δεν προχωρά φυσικά ή αν υπάρχουν επιπλοκές.
- Φαρμακευτική αγωγή, η οποία διευκολύνει την αποβολή και μειώνει την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.
Διαγνωστικές εξετάσεις
Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα αν η αποβολή είναι μεμονωμένη, δεν απαιτούνται εξειδικευμένες εξετάσεις. Ωστόσο, αν υπάρχουν περισσότερες από 2 αποβολές, συνήθως προτείνονται:
- Καρυότυπος εμβρύου, για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν γενετικές ανωμαλίες.
- Ιστολογική εξέταση, που μπορεί να δώσει πληροφορίες για φλεγμονές ή άλλα προβλήματα.
- Έλεγχος θρομβοφιλίας.
Θα μου ξανασυμβεί;
Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να έχουν φυσιολογική εγκυμοσύνη μετά από μία αποβολή. Ωστόσο, αν συμβεί περισσότερες από δύο φορές, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και πιθανώς αλλαγές στη φροντίδα της επόμενης εγκυμοσύνης.
“Η πιθανότητα μιας γυναίκας να έχει δεύτερη αποβολή μετά από μία προηγούμενη αποβολή είναι περίπου 20%, δηλαδή ελαφρώς αυξημένη σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, όπου η πιθανότητα αποβολής κυμαίνεται γύρω στο 10-15%.”
Ψυχολογική αποκατάσταση
Η αποβολή είναι μια δύσκολη εμπειρία, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η υποστήριξη από τον σύντροφο και το περιβάλλον είναι σημαντική, καθώς και η αναζήτηση βοήθειας αν τα συναισθήματα γίνουν πολύ έντονα και δύσκολα διαχειρίσιμα. Οι φόβοι που προκύπτουν από αυτή την επώδυνη εμπειρία συχνά παραμένουν και στην επόμενη εγκυμοσύνη. Ευτυχώς, όμως, τις περισσότερες φορές όλα πηγαίνουν καλά.
Χρειάζεστε καθοδήγηση; Καλέστε μας ή κλείστε ραντεβού στο ιατρείο μας.