Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Menopause

Η εμμηνόπαυση, δεν είναι ασθένεια αλλά αποτελεί μια φυσική μετάβαση που συμβαίνει στις γυναίκες καθώς μεγαλώνουν, σηματοδοτώντας απλά το τέλος της αναπαραγωγικής τους ικανότητας. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα φυσιολογικό και αναπόφευκτο μέρος της ζωής μιας γυναίκας, η εμμηνόπαυση συχνά περιβάλλεται από παρανοήσεις και ταμπού.

Παρακάτω θα ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα με σκοπό να μπορείτε να έχετε τον έλεγχο της υγείας σας κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής φάσης της ζωής σας.

Πότε έρχεται η εμμηνόπαυση;

Επίσημα μια γυναίκα είναι σε εμμηνόπαυση, όταν δεν έχει περίοδο για 12 μήνες συνεχόμενα. Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν την εμμηνόπαυση μεταξύ 45 – 55 χρονών με μέση ηλικία τα 51 έτη, αλλά αυτή μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, είτε νωρίτερα, είτε αργότερα.

Πρώιμη εμμηνόπαυση λέμε ότι έχει μια γυναίκα όταν αυτή έρθει πριν τα 45 έτη και στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι φυσιολογική.

Αν, ωστόσο, η εμμηνόπαυση έρθει πριν τα 40 έτη, τότε μιλάμε για πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια για την οποία χρειάζεται να διερευνηθούν τα αίτια που την προκαλούν. Σε αυτά μπορεί να ανήκουν αυτοάνοσα νοσήματα, θεραπείες για καρκίνο, κληρονομικές ασθένειες, λοιμώξεις ή άλλες διαταραχές της περιόδου

Τι είναι η περιεμμηνόπαυση;

Ο όρος περιεμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε την περίοδο που προηγείται της εμμηνόπαυσης και που μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες έως και μερικά έτη πριν την τελική εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης. Είναι μια περίοδος κατά την οποία ξεκινούν αλλαγές στην έμμηνο ρύση που σχετίζονται με τη συχνότητα και τη διάρκεια αυτής.

Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Ένα από τα πιο συνηθισμένα και ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την αιφνίδια έναρξη ενός ενοχλητικού αισθήματος θερμότητας που κατακλύζει τον κορμό και το πρόσωπο. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι επίσης αρκετά συνηθισμένες.

Άλλα συχνά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι:

  • Δυσκολία στον ύπνο, εξαιτίας νυχτερινής εφίδρωσης ή αυπνίας
  • Δυσκολία συγκέντρωσης και προβλήματα μνήμης
  • Ταχυπαλμία
  • Πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις
  • Πονοκέφαλοι ή ημικρανίες
  • Αύξηση βάρους
  • Ακράτεια ούρων
Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση και ψυχική υγεία

Η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, με πολλές γυναίκες να βιώνουν έντονες εναλλαγές στη διάθεση τους, άγχος, κατάθλιψη και αδυναμία συγκέντρωσης. Οι τεχνικές διαχείρισης του άγχους, όπως οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας (meditation) και χαλάρωσης, μπορούν να είναι βοηθητικές στη διαχείριση των αλλαγών στη διάθεση και το άγχος.

Εμμηνόπαυση και σεξουαλική υγεία

Η εμμηνόπαυση παίζει σημαντικό ρόλο και επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση μιας γυναίκας, με πολλές γυναίκες να βιώνουν μείωση της επιθυμίας για σεξ. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές όπως η μείωση των οιστρογόνων και των ανδρογόνων, την κολπική ξηρότητα και αλλαγές στην εικόνα του σώματος. Η θεραπεία με τοπικά οιστρογόνα και τα λιπαντικά μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτών των αλλαγών, ενώ η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία με τον σύντροφο μπορεί επίσης να είναι ευεργετική.

Εμμηνόπαυση και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία

Το να λάβετε την απαραίτητη ιατρική φροντίδα κατά την εμμηνόπαυση είναι πολύ σημαντικό για την υγεία σας, όχι μόνο στο παρόν, αλλά και στο μέλλον και έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής σας. Η πτώση στα επίπεδα οιστρογόνων από τις ωοθήκες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καρδιακών παθήσεων μιας γυναίκας. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε να γίνεται περιοδικός προληπτικός έλεγχος

  • με τεστ Παπανικολάου για τον καρκίνο του τραχήλου
  • με μαστογραφία και ψηλάφηση για τον έλεγχο των μαστών
  • με τη μέτρηση οστικής πυκνότητας (ΜΟΠ) για τον έλεγχο της οστικής μάζας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης

Θεραπείες και στρατηγικές διαχείρισης. Πώς θα σας βοηθήσουμε;

Αν βιώνετε συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, είναι σημαντικό να μας επισκεφτείτε, ώστε να τα καταγράψουμε και να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις, αποκλείοντας άλλες πιθανές αιτίες που κάποιες φορές μιμούνται τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση και ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης ή και την καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης στις περιπτώσεις πρώιμης έναρξης αυτής.

Οι θεραπείες, ανάλογα με τα συμπτώματα σας,  μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής (απώλεια βάρους, άσκηση, υγιεινή διατροφή, μείωση της πρόσληψης καφεΐνης και αλκοόλ, διακοπή του καπνίσματος), θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για την αντιμετώπιση των εξάψεων, συμπληρώματα βιταμινών για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, φαρμακευτικά προϊόντα για την ξηρότητα του κόλπου και τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής, κ.ά. 

Επίσης, η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT): η CBT είναι ένα είδος θεραπείας που στοχεύει στην αλλαγή των αρνητικών προτύπων σκέψης και συμπεριφοράς. Μπορεί να είναι χρήσιμη στη διαχείριση των αλλαγών στη διάθεση και άλλων συναισθηματικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Τα κολπικά οιστρογόνα: για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν κολπική ξηρότητα ή δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ, οι χαμηλής δόσης κολπικές κρέμες ή δισκία οιστρογόνων μπορεί να είναι μια επιλογή. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της υγρασίας και της ελαστικότητας των κολπικών ιστών.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής: η πραγματοποίηση απλών αλλαγών στην καθημερινότητά σας, όπως η προσπάθεια για μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, η ενυδάτωση και η τακτική άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και στη βελτίωση της συνολικής ευεξίας.

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια σημαντική μετάβαση τόσο βιολογικά, όσο και κοινωνικά, και τα συμπτώματα της, έχουν συναισθηματικό και ψυχολογικό αντίκτυπο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των γυναικών. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι μια περίοδος απόγνωσης ή άγχους. Αντίθετα, είναι μια ευκαιρία για τις γυναίκες να αναλάβουν τον έλεγχο τής ζωής τους και της υγείας τους. Με τη σωστή προσέγγιση, η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια ενδυναμωτική και θετική εμπειρία. Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να γίνει η μετάβαση στην εμμηνόπαυση ευκολότερη: συμβουλευτείτε μας και θα σας βοηθήσουμε σε αυτό το ταξίδι.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη παροχή των υπηρεσιών του. Διαβάστε την πολιτική απορρήτου.

EN

This website uses cookies to ensure you get the best experience. Read our privacy policy.

GR