Η κολποσκόπηση είναι μια εξέταση που μας επιτρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά και με ακρίβεια τον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας.
Πότε χρειάζεται να κάνω κολποσκόπηση;
Μπορεί να σας προτείνουμε να κάνετε κολποσκόπηση στις περιπτώσεις όπου:
- Τα αποτελέσματα του τεστ Παπ εντόπισαν μη φυσιολογικά κύτταρα στον τράχηλο, που προκαλούνται από τον HPV (ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων)
- Τα αποτελέσματα του τεστ Παπ δεν ήταν σαφή και χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση (πχ διάγνωση ASCUS)
- Η ασθενής έχει ιστορικό αλλοιώσεων από τον HPV
- Η ασθενής είναι θετική στον HPV ή εμφανίζει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων
- Υπάρχουν συμπτώματα διαταραχών περιόδου, όπως η ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία
Επιπλέον, πέρα από τις προκαρκινικές αλλοιώσεις του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου, η κολποσκόπηση μπορεί να αποκαλύψει παθήσεις όπως η φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας (τραχηλίτιδα).
Η κολποσκόπηση μπορεί να ανιχνεύσει προβλήματα νωρίς. Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα.
Πώς ακριβώς γίνεται η κολποσκόπηση;
Η διαδικασία είναι πρακτικά η ίδια με αυτή του τεστ Παπανικολάου με τη διαφορά ότι γίνεται και χρήση ενός ειδικού οργάνου που ονομάζεται κολποσκόπιο. Το κολποσκόπιο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα εργαλείο, που διαθέτει έντονο φως και μεγεθυντικούς φακούς που μας επιτρέπουν να δούμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τυχόν περιοχές με ανωμαλίες που δε φαίνονται με γυμνό μάτι. Το κολποσκόπιο δεν έρχεται σε επαφή με το σώμα σας, αλλά τοποθετείται μερικά εκατοστά μακριά από το άνοιγμα του κόλπου.
Συνολικά, η κολποσκόπηση δεν είναι επώδυνη, αλλά μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία ή πόνους όπως αυτούς της περιόδου, εάν εντοπιστούν αλλοιώσεις και χρειαστεί να ληφθούν βιοψίες.
Ποια μέρα του κύκλου μπορώ να κάνω κολποσκόπηση;
Για να έχετε σωστά αποτελέσματα και να προετοιμαστείτε για την κολποσκόπηση, σας συστήνουμε:
- Να αποφύγετε να προγραμματίσετε την κολποσκόπηση κατά τη διάρκεια της περιόδου σας
- Να απέχετε από σεξουαλικές επαφές για 1-2 ημέρες πριν την κολποσκόπηση
- Να μη χρησιμοποιήσετε ταμπόν, κύπελλο περιόδου ή κολπικά φάρμακα (υπόθετα) για 1-2 ημέρες πριν την κολποσκόπηση
Η κολποσκόπηση μπορεί να γίνει χωρίς προβλήματα αν φοράτε σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα) ή είστε έγκυος, αρκεί να μας έχετε ενημερώσει.
Πώς θα σας βοηθήσουμε;
Η κολποσκόπηση είναι μια εξέταση που στις περισσότερες γυναίκες φέρνει άγχος, αμηχανία και τις κάνει να νιώθουν άβολα. Αν χρειάζεται να κάνετε κολποσκόπηση, είναι σημαντικό να μας επισκεφτείτε πριν την εξέταση, ώστε να σας ενημερώσουμε για τη διαδικασία και να λύσουμε κάθε απορία σας.
Η διαδικασία της εξέτασης είναι σύντομη, μόλις 10-15 λεπτά. Εμείς από την μεριά μας θα σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε την αμηχανία και το άγχος που γνωρίζουμε ό,τι τη συνοδεύει. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μετατρέψουμε σε θετική εμπειρία την κολποσκόπηση, επιτρέποντας να σας συνοδεύει ένας δικός σας άνθρωπος και, φυσικά, κάνοντας την εξέταση χωρίς βιασύνη και με διαλείμματα, αν το χρειάζεστε. Εάν δε ληφθεί βιοψία, τα ευρήματα της κολποσκόπησης τα συζητάμε εκείνη τη στιγμή και συναποφασίζουμε την περαιτέρω παρακολούθηση. Εάν από την άλλη χρειαστεί βιοψία, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα, ώστε να δούμε πως θα συνεχίσουμε και να επιλέξουμε τη σωστή θεραπεία για εσάς.
Συχνές Ερωτήσεις
Γιατί χρειάζεται να κάνω κολποσκόπηση μετά από ένα μη φυσιολογικό τεστ Παπ;
Πονάει η κολποσκόπηση;
Τι γίνεται αν τα αποτελέσματα της κολποσκόπησης είναι μη φυσιολογικά;
Πόσος χρόνος χρειάζεται για τα αποτελέσματα της κολποσκόπησης;
Πόσο κοστίζει η κολποσκόπηση;
Πηγές:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colposcopy/about/pac-20385036
https://www.nhs.uk/conditions/colposcopy/
Για οποιεσδήποτε επιπλέον ερωτήσεις ή ανησυχίες, επικοινωνήστε με το ιατρείο μας και κλείστε ένα ραντεβού: