Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
4ο τρίμηνο εγκυμοσύνης
Σάμερ Νικόλαος Αλ-Αχμάρ
15/12/2022

Το τέταρτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι μια σημαντική, αλλά άγνωστη για πολλούς έννοια. Είναι η περίοδος που ξεκινάει μετά τον τοκετό και διαρκεί για 12 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μητέρα και το μωρό εξοικειώνονται και προσαρμόζονται με τη ζωή έξω από τη μήτρα και καλλιεργούν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες.

Ένα κενό φροντίδας μετά τον τοκετό

Η τρέχουσα αντιμετώπιση της γυναίκας μετά τον τοκετό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του κενού φροντίδας που υπάρχει, αφού ελάχιστη προσοχή δίνεται στις δυσκολίες του θηλασμού και στον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης. Η φροντίδα μετά τον τοκετό συχνά περιορίζεται σε μία επίσκεψη στις 6-8 εβδομάδες, αφήνοντας τις μητέρες να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις του τέταρτου τριμήνου.

Κατανοώντας τις προκλήσεις. Τι συμβαίνει στο 4ο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Οι γυναίκες, οι σύντροφοι και οι οικογένειές τους βιώνουν σημαντικές φυσιολογικές, κοινωνικές και συναισθηματικές μεταβολές κατά το τέταρτο τρίμηνο. Ο ενδεχόμενος πόνος που προκαλείται από τον τραυματισμό κατά τον κολπικό τοκετό, η χειρουργική τομή μετά από καισαρική, οι αιμορροΐδες κατά τις πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες, οι σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις του θηλασμού και η αϋπνία είναι μερικά μόνο παραδείγματα των όσων μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα μητέρα.

Αυτή η πρώιμη περίοδος μετά τη γέννα είναι μια περίοδος μεγάλης χαράς, αλλά ταυτόχρονα μια πολύ 'ευαίσθητη' περίοδος. Γι' αυτό είναι καθοριστικής σημασίας εμείς ως γυναικολόγοι να παρέχουμε μια στενή παρακολούθηση, υποστήριξη και προληπτική καθοδήγηση με την ίδια θέρμη, όπως και τις εβδομάδες πριν από τον τοκετό. Με αυτόν τον τρόπο οι περισσότερες γυναίκες ωφελούνται από την προσεκτικότερη παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου.

4ο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Συχνές ερωτήσεις και προβληματισμοί των νέων μητέρων

Πώς θα ξέρω αν το μωρό μου πίνει αρκετό γάλα;

Είναι λογικό να έχετε ανησυχίες σχετικά με το θηλασμό, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι πρόκειται για μια γνώση που αποκτάται με την εμπειρία τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Μπορείτε να παρακολουθείτε την αύξηση του βάρους του μωρού σας και να αναζητάτε έμμεσα σημάδια όπως η κίνηση της γλώσσας και το άδειασμα του στήθους, για να καταλάβετε αν θηλάζετε επαρκώς. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε βοήθεια από έναν σύμβουλο θηλασμού για καθοδήγηση και υποστήριξη.

Πώς μπορώ να διαχειριστώ τις σωματικές αλλαγές μετά τον τοκετό;

Η πλήρης επαναφορά του σώματος μετά από μια εγκυμοσύνη μπορεί να πάρει χρόνο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις ορμόνες. Είναι σημαντικό να χαλαρώσετε και να αφήσετε το σώμα σας να ανακάμψει. Μπορείτε να προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε πάγο για το περίνεο, να κάνετε ζεστά μπάνια και να χρησιμοποιήσετε μαλακτικά κοπράνων για να απαλύνετε τυχόν ενοχλήσεις. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον γιατρό σας συμβουλές για ασκήσεις και διατάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη σταδιακή ανάκαμψη.

Πώς μπορώ να διαχειριστώ τα συναισθήματα μου;

Το τέταρτο τρίμηνο μπορεί να είναι γεμάτο συναισθηματικές μεταβολές και είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε πιεσμένες. Μιλήστε σε κάποιον: Είτε πρόκειται για έναν θεραπευτή, είτε για έναν έμπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας, το να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να τα επεξεργαστείτε και να βρείτε τρόπους να τα αντιμετωπίσετε. Να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας. Να θυμάστε ότι είναι φυσιολογικό να έχετε ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να είστε γενναιόδωρες με τον εαυτό σας και τους γύρω σας.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τη στέρηση ύπνου;

Η στέρηση ύπνου μπορεί να αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τις νέες μητέρες, ιδίως κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου. Μπορείτε να προσπαθήσετε να καθιερώσετε μια ρουτίνα ύπνου για εσάς και για το μωρό σας και να ζητάτε από τον σύντροφο, τους φίλους και τους συγγενείς να συμβάλλουν στις δουλειές του σπιτιού ή τη φροντίδα του μωρού. Η συμμετοχή και η κατανόηση του συντρόφου είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή τη φάση.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την απομόνωση του να είσαι νέα μαμά;

Το τέταρτο τρίμηνο μπορεί να είναι μια περίοδος απομόνωσης για τις νέες μητέρες, ειδικά αν μένετε στο σπίτι με ένα μωρό. Μπορείτε να προσπαθήσετε να γνωρίσετε άλλες νέες μητέρες μέσω διαδικτυακών ή προσωπικών ομάδων υποστήριξης, να κανονίσετε επισκέψεις ή τηλεφωνήματα με φίλους και συγγενείς ή να βρείτε άλλους νέους γονείς στη γειτονιά σας.

Η σημασία της αναγνώρισης του τέταρτου τριμήνου της εγκυμοσύνης

Είναι καιρός να δώσουμε στο 4ο τρίμηνο την αξία που του αρμόζει.  Προσωπικά, ενθαρρύνω τις νέες μητέρες να προγραμματίζουν τακτικές επισκέψεις μετά τον τοκετό ώστε να συζητάμε και να βρίσκουμε λύσεις στα θέματα που προκύπτουν, να δίνουν προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα και να μη διστάζουν να ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται. Να θυμάστε ότι η υγεία σας είναι εξίσου σημαντική με την υγεία του μωρού σας και αξίζετε αμέριστη υποστήριξη και κατανόηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

 

Πηγές

https://www.cuimc.columbia.edu/news/mothers-guide-fourth-trimester

https://www.health.harvard.edu/blog/the-fourth-trimester-what-you-should-know-2019071617314

Follow me on instagram
 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη παροχή των υπηρεσιών του. Διαβάστε την πολιτική απορρήτου.

EN

This website uses cookies to ensure you get the best experience. Read our privacy policy.

GR